Στη μαγική «καρδιά» της Πελοποννήσου

Θα ταξιδέψουμε μαζί στο καμάρι της Γορτυνίας, θα περπατήσουμε στο φαράγγι του Λούσιου για να ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία, και θα διασχίσουμε το σπανιότερο δάσος των Βαλκανίων..

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στη Στενίτσα, μια παραδοσιακή και γραφική κωμόπολη στην Πελοπόννησο, στην περιοχή της Αρκαδίας. Η μονή ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και έχει σημαντική ιστορία και πνευματική κληρονομιά. Το κτίριο της μονής έχει χτιστεί σε σχήμα κάστρου και διαθέτει πολλά αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Επιπλέον, στη μονή υπάρχουν πλούσια μνημεία τέχνης, αρχαία εγκόλπια, χειρόγραφα και ένα σημαντικό αρχείο που περιέχει πολλά ιστορικά έγγραφα. Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου είναι ένας από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα στην Πελοπόννησο και είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες καθημερινά.

Βρίσκεται χτισμένη πάνω σε έναν βράχο, πάνω από το φαράγγι του ποταμού Τάνου, καθιστώντας την απρόσιτη. Είναι χτισμένη με παραδοσιακό τρόπο, καθώς περιλαμβάνει μία στενή αυλή και τα κτήριά της μαζί με καμάρες, πέτρινες σκάλες, χαγιάτια κ.α. Το καθολικό της βρίσκεται στο δεύτερο όροφο της νότιας πτέρυγας, χτισμένο σε ένα κοίλωμα του βράχου. Το καθολικό είναι ένας τρουλαίος ναός, που έχει χτιστεί σε ακανόνιστο σχήμα Γ, έτσι ώστε να προσαρμόζεται στην μορφολογία του σπηλαίου. Στο εσωτερικό του, έχουν διατηρηθεί τμήματα αγιογραφιών, έργα του 18ου αιώνα από τον ναυπλιώτη Ιερομόναχο Ιερεμία. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, φέρει αξιόλογες εικόνες, φιλοτεχνημένες τον 18ο αιώνα. Δίπλα από το καθολικό, υπάρχει ένας στενόμακρος δρόμος που οδηγεί στο σπήλαιο, χωρίς να είναι γνωστό που καταλήγει. Μερικοί πιστεύουν ότι οδηγεί στην Μονή Μαλεβής.

Η μονή είναι σήμερα πλήρως ανακαινισμένη. Έχει δύο μετόχια: τον Άγιο Χαράλαμπο στον Στόλο και τον ερειπωμένο ναό του Αγίου Νικολάου στην Περδικόβρυση. Απαριθμεί σήμερα 4 μοναχούς. Εορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου, εννέα μέρες μετά την εορτή του Προδρόμου και στις 14 Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταυρού.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ επεισόδια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ