Αν η Ελλάδα ήταν ένας τεράστιος κήπος, τότε η Ήπειρος θα ήταν σίγουρα ένα από τα πιο σπάνια και όμορφα λουλούδια της. Για όσους αγαπούν το βουνό, αυτή η περιοχή μπορεί να είναι το εξώφυλλο σε ένα άλμπουμ γεμάτο εικόνες όπου άνθρωπος και φύση γίνονται πραγματικά ένα. Οροσειρές, φαράγγια, πέτρινα χωριά, βράχοι, σήραγγες, ποτάμια, γεφύρια… Όλα εκεί συνδυάζονται με τέτοια αρμονία που αν πας έστω και μια φορά, υπόσχομαι ότι δεν θα το ξεχάσεις ποτέ..
Το Τσεπέλοβο είναι χτισµένο σε υψόµετρο που ξεπερνά τα χίλια µέτρα, στην κορυφή Καζάρμα του όρους Τύμφη,είναι το µεγαλύτερο σε πληθυσµό από τα χωριά του Ζαγορίου, αλλά και το πιο αποµακρυσµένο. Βρίσκεται 51 χλμ. βόρεια από τα Ιωάννινα.
Φηµίζεται για το τριήµερο πανηγύρι του, το οποίο γίνεται τον Αύγουστο και συγκεντρώνει κόσµο από όλα τα Zαγοροχώρια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου και έδρα του πρώην Δήμου Τύμφης. Απέχει 51 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού, τα Ιωάννινα[1].
ΤΥΜΦΗ (ΓΚΑΜΗΛΑ) 2.497μ
Η Τύμφη είναι βουνό της Ηπείρου στην επαρχία του Ζαγορίου, λεγόμενο κοινώς “Γκαμήλα” ή και “Βουνά του Παπίγκου”. Ο όγκος της Τύμφης είναι σχεδόν άδενδρος και ως επί το πλείστον απόκρημνος ιδίως στις βόρειες και νοτιοδυτικές προσβάσεις του. Υψώνεται μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη. Αποτελούσε και αποτελεί το καλύτερο θέρετρο των νομάδων κτηνοτρόφων της περιοχής. Οι υψηλότερες κορυφές της Τύμφης είναι η Γκαμήλα 2.497μ., η Γκούρα 2.461μ., η Αστράκα 2.435μ., και ακολουθούν ο Άβαλος, η Ραδόβολη, ο Πλόσκος, ο Λαγαρής, ο Αϊλιάς κ.ά. Στα οροπέδια της Τύμφης υπάρχουν γραφικές λίμνες καλούμενες “δρακόλιμνες” με πλούσιους θρύλους και παραδόσεις. Οι νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης καταλήγουν στο “Χάσμα του Βίκου”.