Ένα μαγικό ταξίδι στα Ζαγοροχώρια…
Αν με ρωτήσει κάποιος γιατί αγαπώ αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, έχω τόσα να απαριθμήσω που τελικά δεν μπορώ να πω τίποτα. Γιατί ό,τι και να πω, αν δεν την επισκεφτείς, δεν ξέρεις τι είναι το Ζαγόρι. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα ανοιχτό μουσείο ελληνικής ιστορίας βυθισμένο σε μια ευλογημένη φύση..
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ Α’ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Πληροφορίες:
Διάσπαρτα σε δάση από έλατα και πεύκα, σαράντα έξι πανέμορφα χωριουδάκια με πέτρινα σπίτια, χτισμένα αμφιθεατρικά ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στη Τύμφη, με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, συγκροτούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά οικιστικά συγκροτήματα της Ελλάδας. Tα υπέροχα παραδοσιακά Ζαγοροχώρια, χαρίζουν στιγμές απόλυτης ηρεμίας σε όσους ονειρεύονται μια απόδραση στη φύση.
Κάθε ένα από τα χωριά έχει τον δικό του χαρακτήρα. Συνδυάζουν απίστευτα τοπία με τα εντυπωσιακά σπίτια χτισμένα σύμφωνα με τη ζαγορίτικη αρχιτεκτονική, στην οποία κυρίαρχη θέση έχουν η πέτρα και το ξύλο, τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, εκπληκτικά δείγματα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Αυτά τα έργα απίστευτης τεχνικής είναι χαρακτηριστικά της περιοχής και κάποτε αποτελούσαν τις κύριες αρτηρίες μεταφοράς.
Επισκεφτείτε στο Δυτικό Ζαγόρι τα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, Αρίστη, Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο ενώ στο Κεντρικό Ζαγόρι τα πανέμορφα χωριά Μονοδένδρι και Δίλοφο. Περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα καλντερίμια, στις παραδοσιακές γειτονιές με τα πανέμορφα αρχοντικά, σκεπασμένα με τη χαρακτηριστική σκούρα γκρίζα ηπειρώτικη πλάκα και θαυμάστε την παραδοσιακή Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική τέχνη. Ανακαλύψτε τις παλιές ορθόδοξες εκκλησίες και τα πολλά παρεκκλήσια του 10ου αιώνα, και πιείτε κρυστάλλινο νερό στις περίτεχνες πέτρινες βρύσες.
Για να θαυμάσετε το μεγαλείο της φύσης , διασχίστε το περίφημο Φαράγγι του Βίκου, ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου και κάντε ράφτινγκ στο ποταμό Βοϊδομάτη με τα πεντακάθαρα παγωμένα νερά του. Ανεβείτε μέχρι τη μυθική Δρακόλιμνη που στέκει γαλήνια σε μια βουνοκορφή στα 2.050 υψόμετρο και απολαμβάνει από τον θρόνο της την θέα που μόνο οι αετοί γνωρίζουν.
Πηγή: mazi
Ιστορία
Το τοπωνύμιο Ζαγόρι προέρχεται από τη σλαβική πρόθεση Za που σημαίνει πίσω και την αιτιατική του ουσιαστικού gora που σημαίνει βουνό, δηλαδή περιοχή πίσω από το βουνό. Είναι μετάφραση του αρχαίου ονόματος της περιοχής, «Παρωραία», που σημαίνει «παρά το όρος», από σλαβικά φύλα που κατήλθαν στην περιοχή τον 6ο αιώνα.
Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν μια ξεχωριστή οικιστική, ιστορική και πολιτιστική ενότητα. Τα φυσικά όρια τους καθορίζονται νότια από το βουνό Μιτσικέλι, βόρεια από το ποταμό Αώο, ανατολικά από τα βουνά του Λύγκου και δυτικά από τον ορεινό όγκο της Τύμφης.
Το Ζαγόρι χωρίζεται γεωγραφικά σε τρείς ενότητες: το Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι με είκοσι, δέκα και δεκαέξι χωριά αντίστοιχα.
Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανιχνεύεται ήδη κατά την ανώτερη παλαιολιθική εποχή ( 14.000 – 8.000 π.Χ. ), και συνεχίζει την ιστορική διαδρομή με δείγματα από όλες τις περιόδους.
Από το 1430, και καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή, το Ζαγόρι τελεί υπό προνομιακό καθεστώς, έχοντας εξασφαλίσει αυτονομία, αυτοδιοίκηση και απαλλαγή από φόρους. Οι προνομιακές αυτές συνθήκες, σε συνδυασμό με την οικονομική ευρωστία που προκάλεσε η ανάπτυξη του εμπορίου έδωσε άλλες διαστάσεις στα κοινωνικά και πολιτιστικά μεγέθη του Ζαγορίου. Πολλά χρήματα ξοδεύθηκαν για να χτιστούν σπίτια, σχολεία, γέφυρες, μονοπάτια, βρύσες, εκκλησίες και μια σειρά άλλων αξιόλογων κτισμάτων.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η συμβολή των κατοίκων του Ζαγορίου και ειδικά των γυναικών του Ζαγορίου ήταν ανεκτίμητη. Μέρα και νύχτα μετέφεραν με τα ζώα πυρομαχικά και άλλα εφόδια εκεί όπου οι μάχες μαίνονταν και γύριζαν πίσω μεταφέροντας τραυματίες.
Με την έναρξη της αντιστασιακής δράσης, ένοπλα σώματα άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή, λόγω και του δύσβατου και απροσπέλαστου, και να την χρησιμοποιούν ως ορμητήριο. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αντίποινα από την πλευρά των Γερμανών με αποτέλεσμα την πυρπόληση πολλών από τα χωριά του Ζαγορίου, με καταγεγραμμένες απώλειες 1679 οικημάτων και 171 θυμάτων.
Σήμερα τα Ζαγοροχώρια διατηρούν αναλλοίωτη την πολιτιστική τους κληρονομιά, σε μια προσπάθεια να συνεχιστούν τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η παραδοσιακή μουσική, το φυσικό κάλος, η άγρια ομορφιά των ορεινών όγκων και η πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής αποτελούν τα χαρακτηριστικά αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Ο νεοσύστατος καλλικρατικός δήμος αποτελείται απ’ τη δημοτική ενότητα Κεντρικού Ζαγορίου, τη δημοτική ενότητα Ανατολικού Ζαγορίου, τη δημοτική ενότητα Τύμφης και τις κοινότητες Βοβούσας και Παπίγκου.
Πηγή: https://www.zagori.gov.gr/