Ένας απίστευτος υδροβιότοπος
ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΝΥΜΦΑΙΟ – Δείτε εδώ
Η Μακεδονία είναι σίγουρα το μέρος της Ελλάδας που θα δεις πολλά μέρη και αξιοθέατα, και πάντα θα σε γοητεύουν για να τα εξερευνήσεις περισσότερο. Ο Δημήτρης και η Ελένη ταξιδεύουν στο βορειοδυτικό φράχτη της χώρας μας με την Αλβανία και τα Σκόπια, εκεί που συναντιούνται οι νομοί Φλώρινας και Καστοριάς. Θα ανακαλύψουν και θα μας συστήσουν μια μοναδική γωνιά της Ελλάδας με υπέροχους προορισμούς, μοναδικά τοπία, παράδοση και μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Από τη μία η αρχοντική πολη της Καστοριάς με τη γυρολιμνιά και το Σπήλαιο του Δράκου και από την άλλη το Νυμφαίο με την απαράμιλη αρχιτεκτονική του στο όρος Βέρνο (Βίτσι), θα μας προσφέρουν όμορφες ταξιδιωτικές εικόνες.
Στο προηγούμενο επεισόδιο [https://www.youtube.com/watch?v=_adhzltXOUM] περπατήσαμε στην υπέροχη πόλη της Καστοριάς και χαλαρώσαμε στο Νυμφαίο, ένα από τα 10 πιο όμορφα χωριά σε όλη την Ευρώπη. Το ταξίδι μας όμως δεν τελείωσε εδώ, πριν αφήσουμε την Καστοριά και τη Φλώρινα, θα ταξιδέψουμε σε ένα μέρος που ο χρόνος έχει το δικό του ρυθμό. Ένα μέρος που εδώ και χρόνια ήθελα να το δω από κοντά… Εκεί που ο χρόνος έχει το δικό του ρυθμό, οι Λίμνες Πρεσπων δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο…
[Aν σου άρεσε το βίντεο πάτα ένα like / εγγραφή στο κανάλι και άφησε ένα σχόλιο. Ή μπορείς να με κεράσεις ένα καφέ: https://ko-fi.com/cookosrider]
Πληροφορίες:
Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρα η Μεγάλη, με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: τη Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και τη Μικρή Πρέσπα η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (τα 43,5 περίπου τ.χλμ.) ενώ το μικρότερο τμήμα της (λιγότερο από 4 τ.χλμ.), προς τα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία. Λόγω της καθόδου της στάθμης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το μέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Τις λίμνες περιβάλουν οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα ανατολικώς και του Τρικλαρίου (Σφήκα) νοτίως, ενώ βορείως ο ορεινός όγκος του Ξεροβουνίου (σλ. Σούβα Γκόρα 1.857 μ.) και της Γκαλιτσίτσας (2.288 μ.), χωρίζει την Αχρίδα από τη Μεγάλη Πρέσπα. Η Μεγάλη Πρέσπα, υπό τον μεγάλο ορεινό όγκο που την περιβάλλει, όπως και όλη η γύρω περιοχή, επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη της Αχρίδος, και κατά καιρούς η στάθμη των υδάτων τους μεταβάλλεται.