ΠΡΕΣΠΕΣ | Άγιος Αχίλλειος, Ψαράδες


Στο προηγούμενο επεισόδιο περπατήσαμε στην υπέροχη πόλη της Καστοριάς και χαλαρώσαμε στο Νυμφαίο, ένα από τα 10 πιο όμορφα χωριά σε όλη την Ευρώπη. Το ταξίδι μας όμως δεν τελείωσε εδώ, πριν αφήσουμε την Καστοριά και τη Φλώρινα, θα ταξιδέψουμε σε ένα μέρος που ο χρόνος έχει το δικό του ρυθμό. Ένα μέρος που εδώ και χρόνια ήθελα να το δω από κοντά…

Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρα η Μεγάλη, με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: τη Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και τη Μικρή Πρέσπα η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (τα 43,5 περίπου τ.χλμ.) ενώ το μικρότερο τμήμα της (λιγότερο από 4 τ.χλμ.), προς τα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία. Λόγω της καθόδου της στάθμης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το μέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Τις λίμνες περιβάλουν οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα ανατολικώς και του Τρικλαρίου (Σφήκα) νοτίως, ενώ βορείως ο ορεινός όγκος του Ξεροβουνίου (σλ. Σούβα Γκόρα 1.857 μ.) και της Γκαλιτσίτσας (2.288 μ.), χωρίζει την Αχρίδα από τη Μεγάλη Πρέσπα. Η Μεγάλη Πρέσπα, υπό τον μεγάλο ορεινό όγκο που την περιβάλλει, όπως και όλη η γύρω περιοχή, επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη της Αχρίδος, και κατά καιρούς η στάθμη των υδάτων τους μεταβάλλεται.

Άποψη της Καστοριάς τη νύχτα
Καραβάκι ΟΛΥΜΠΙΑ Καστοριά Λίμνη

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ επεισόδια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ