Roadtrip στη Λακωνική Μάνη

Για τη Μάνη δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι η περιοχή της Πελοποννήσου που έχει γίνει συνώνυμη με την άγρια ομορφιά και το παραδοσιακό στοιχείο που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Η Λακωνική Μάνη με τις υπέροχες παραλίες αποτελεί προορισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όποια εποχή του χρόνου και αν πάει κανείς σίγουρα θα μαγευτεί από αυτό που έχει να προσφέρει. Ακόμα και για ένα διήμερο roadtrip σαν και αυτό που έκανα με τον Γιώργο και τον Τάσο, μέσα στην καρδιά του χειμώνα είναι από τις εμπειρίες που πρέπει κάποιος να ζήσει..

Η Μάνη στο σύνολό της αποτελεί κομμάτι της μεσαίας από τις τρεις χερσονήσους του νότου της Πελοποννήσου και επεκτείνεται νότια των δύο νομών Μεσσηνίας καί Λακωνίας. Γι’ αυτό μιλάμε για Μεσσηνιακή Μάνη και Λακωνική Μάνη. Σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή, η Μάνη ήταν κατοικημένη από την παλαιολιθική εποχή. Για πρώτη φορά συναντάμε αναφορές σε οικισμούς της περιοχής από τον Όμηρο.Η περιοχή αποτελούσε μια διοικητικά αυτόνομη, πολιτισμικά συμπαγή, ιστορικά και οικιστικά ξεχωριστή περιοχή στα χρόνια του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας. Η διοικητική ενότητα διατηρήθηκε και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μέχρι το 1937 που με νόμο της κυβέρνησης το βόρειο τμήμα της Μάνης (Έξω Μάνη), προσαρτήθηκε στο νομό Μεσσηνίας. Υπάρχει λοιπόν πλέον η Έξω και η Μέσα Μάνη, η Μεσσηνιακή και η Λακωνική δηλαδή, η οποία με τη σειρά της χωρίζεται σε Προσηλιακή και Αποσκιερή. 

Η Λακωνική Μάνη επεκτείνεται από το Οίτυλο μέχρι το Γύθειο και περιλαμβάνει οικισμούς απίστευτης γοητείας. Ερχόμενοι από Καλαμάτα και Μεσσηνιακή Μάνη πρώτος σταθμός είναι το παλιό Οίτυλο. Ομορφο και ιστορικό κεφαλοχώρι, χτισμένο μακριά από την παραλία σε υψόμετρο 250μ. για να προστατεύεται από τις επιδρομές των πειρατών. Από το Οίτυλο τα σκήπτρα της «πρωτοκαθεδρίας» της Μάνης τα πήρε η Αρεόπολη, όπου η πέτρα κυριαρχεί παντού, στα ατμοσφαιρικά καλντερίμια, τους επιβλητικούς πύργους και τις γραφικές εκκλησίες. Στη συνέχεια βρίσκεται το Γύθειο, κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Λακωνικού κόλπου, με επιβλητικά αρχοντικά, Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και τον Πύργο Διρού με τα εντυπωσιακά σπήλαια, που αποτελεί βασικό τουριστικό αξιοθέατο για την ευρύτερη περιοχή. Θέα που κόβει την ανάσα προσφέρει η παλιά μανιάτικη πολιτεία τηςΒάθειας με τους χαρακτηριστικούς πύργους σε αμυντική διάταξη. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας θαυμάστε τους πολυάριθμους πύργους, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Παλαιότερα, κάθε πύργος προστάτευε είτε μια οικογένεια, είτε ένα ολόκληρο σόι, που συνήθως έμενε στα γύρω σπίτια. Πύργοι εξακολουθούσαν να χτίζονται μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε η κρατική εξουσία άρχισε να αποκτά υπόσταση στην περιοχή, εκτοπίζοντας το πατριαρχικό καθεστώς. Σήμερα, κάποιοι από αυτούς έχουν ανακαινιστεί και έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες.

Πηγή https://peloponnisossearch.com/

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ επεισόδια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ